A gasztronómiai utazások blogja

2018. március 03. 13:19 - Lukácsi Kriszti

Kisvakond a (bel)városban

Krtek, a csehu - egy kiváló cseh sörbár a Bazilikánál

ceger.jpgA 40-50-es korosztály igen meghatározó meséje volt a csehszlovák Kisvakond – azaz Krtek. Hatalmas nagy zsebes nadrágjával, járt sok helyen, de személyes kedvencem volt a Kisvakond a városban című rész.

Talán ezért, de inkább a hely varázsa és minősége miatt lett egyik kedvencem a Krtek sörbár.

A Krtek tegnap nyitott, a Bazilika mellett, a Sas utcában. E sorokat leírva beugrott Zdenek Miler másik kiváló meséje a Kisvakond és a sas.

Már a névadás is varázslatos, hiszen egy cseh sörbárról van szó. Krtek a csehu. Csehu, mert cseh-magyar, a prímet azonban a cseh rész viszi.

Belépve egy viszonylag kicsi, kellemes hangulatú étterembe érkezünk. Ha becsukta az ajtót, egészen azt gondolhatja a látogató, hogy Prága egyik éttermében van. Kellemes hangzavar, beszélgető emberek halk zsivaja tölti meg a termet. A sötétzöld falakat csehországi képek díszítik, többek között cseh sörüzemek képei. A hátsó sarokban ott figyel a névadó Kisvakond, a sok zsebes nadrágjában.kisvakond.jpg

sorok.jpgA pultnál 4 sörcsap várja a korsókat, rajtuk cseh kisüzemi sörfőzdék – Holba, Litovel, Cerna Hora – söreivel. Van itt mindenféle komlóból készült szomjoltó, a könnyed világostól, a kellemes vörös sörön át a kesernyés, de mégis citrusos APA-ig. A négyféle csapolt sör mellett ugyanis tele a hűtő, legalább 20 féle cseh sörrel, köztük az ínyencek minden igényét kielégítő Permonnal.

Aki szeretne valami belülről melegítő, töményebb italt is inni, annak sem kell csalódnia: mindenféle tradícionális slivok.jpgcseh aperitif megtalálható az itallapon, a Slivovica minden típusa, egészen a mézes Bohemian Honey-ig, mely kiválóan ötvözi a Slivovice és a hársméz ízeit, de van Becherovka is természetesen a kínálatban.

fustolt_csulok_variaciok_krtek_emenu900.jpgEnnyi finom ital mellé azonban finom étkek is dukálnak, és bizony ezekben sincs hiány. A szakács kiválóan készíti a tradícionális cseh ételeket, mint a sertéssült knédlivel, a csülök mindenféle variációját, de a sztrapacska sem hiányozhat az étlapról.

Ha valaki a cseh sörök mellé mégsem cseh ételekre vágyik, azok számára elérhető néhány féle pizza és egy-két magyar fogás is.

Mindezt mennyiért élvezheted? A Krtek – bár a Kisvakond nagy zsebes nadrágjában sok pénz elfér -, ebből a szempontból is kellemes meglepetést okozott, mivel a főételek 1650-2500 forint között mozognak, a cseh csapolt sörökből egy korsó 490-690 forint között érhető el.

Apropó sörök. Ha nem tudod eldönteni, hogy melyik sör lenne leginkább Neked való, akkor kérj egy „sörsor”-t, melyben 4*2 dl sör van, így utána már rendelheted a kedvencedet.fenrol.jpg

Ha szeretnél néhány korsó jó sör és finom falatok mellett egy jót beszélgetni, akkor ez a hely Neked való. Egy biztos, én vissza fogok térni és mindenkinek csak javasolni tudom a kipróbálását!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrotours.blog.hu/api/trackback/id/tr5513711978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
A gasztronómiai utazások blogja
süti beállítások módosítása