A gasztronómiai utazások blogja

2018. március 11. 18:51 - Lukácsi Kriszti

Borváros a külvárosban

hazak.jpgMi is juthat eszünkbe Budafokról? Naná, hogy a borok. Ha pedig a borokról beszélünk, akkor jó tudni, hogy található itt egy kis csoda, a Borváros.

A Borváros a budafoki pincerendszer része, ősi hordókkal, az ország borvidékeire jellemző házakkal, és mini panoptikummal, mely a borhoz köthető mesterségeket mutatja be.

Megtekinthető itt a szocialista rendszerben felépített, cementhordó, mely mindenre alkalmas volt, csak bor készítésére nem.

Vendéglátónkkal végigsétálva a Borvároson sok mindent megtudunk a budafoki pincerendszerről, a borokról és a hordók készítéséről is.katakom.jpg

A Záborszky Kúria után utunk a – szintén a Záborszky családhoz tartozó – Borkatakomba étterembe vezetett.

Belépve rögtön egy pohár pálinkával és pogácsával köszöntenek az óriás szőlőprés mellett.

p1020693.JPGTovábbhaladva az étterembe hatalmas boroshordókat találunk, melyekbe be lehet ülni borozgatni, vagy akár vacsorázni is néhány főnek. Ha valaki nagyobb társasággal érkezik, számára hagyományos asztalok és székek állnak rendelkezésre.

Az étterem is a pincerendszerben van elhelyezve, így itt nyáron is kellemesen hűvös a levegő. A hangulat annál kevésbé, hiszen egész este zenés, táncos műsorokat nézhet a vacsora mellett a vendég.

Igazi bábeli hangzavar van itt, rengeteg a külföldi turista, mindenkinek az asztalán az országának zászlaja van elhelyezve.dsc07140_1.JPG

A színpadon cigány-zenekar zenél, néptáncosok táncolnak, bevonva a táncba a vendégeket is.

Mi az egyik hordóban ültünk, így beszélgetni is nyugodtan tudtunk, ugyanakkor éreztük a forró hangulatot.

A pincérek rendkívül udvariasak, figyelnek mindenre.

p1090147.JPGÉtelekből nincs nagy választék, ami van az viszont nagyon finom. Étlapot nem láttunk, szóban mondták el mit tudunk enni, ajánlva hozzá a ház saját borát. Jó választásnak bizonyult hallgatnunk a pincérre, rendkívül ízletes libamájpástétomot ettünk előételnek, majd kacsa- és malacsült következett. A pástétomhoz egy speciális üvegpohárban – melynek része volt az üveg szívószál is -, ami leginkább egy pipához hasonlított, Tokaji aszút hoztak, kenyér helyett pedig egy helyben készült édeskés bucit kaptunk. A húsok omlósak és ízletesek voltak, mennyiségük pedig igen tiszteletre méltó. A bor pedig… mit is mondhatnék róla? Kellemes, nem túl testes vörösbor, melyben egészséges mennyiségben érezhetőek a tanninok, ugyanakkor egy kellemes „ivóbor”, melyet kortyolgatva jót beszélget az ember.

A hely mindennek mondható, csak hétköznapinak nem. Óriás boroshordóban ülve borozgatni, vacsorázni nem az az élmény, amihez gyakran van szerencséje a városlakónak. Az árak ennek megfelelőek, nem olcsó a hely, de a drágától még nagyon messze van.

Kiknek ajánlom? Egyrészt édes kettesben a pároddal, egy nyári estén betérni és borozgatni Budafok egyik legjobb borát kortyolgatva, a többi vendégtől elszeparálva vacsorázni, miközben mégis érzitek a hely hangulatát. Nagyobb társaságoknak, akár rendezvények helyszíneként, különösen ha maradandó élményt szeretne valaki nyújtani, de egy ünnepi családi összejövetelhez is ideális választás.

Én azt javaslom, ha szereted a jó borokat, a pincék hangulatát és a cigányzenét, akkor ezt a helyet ne hagyd ki!

Szólj hozzá!
2018. március 07. 07:55 - Lukácsi Kriszti

Kortynyi Belgium, egy eldugott érdi utcában

logopoirot.jpgA Balatoni útról jobbra kanyarodva a Szegfű utcán – elindulva felfelé - egy étterembe botlunk. Poirot söröző – hirdeti a cégér.

Belépve kiderül, hogy a névadás kiváló – legalábbis ha a sörkínálatot nézzük.

Az ajtót becsukva azonnal a jobbra lévő pulton akad meg a vendég szeme, hiszen itt ötféle kiváló belga sör csapja található.

nagykep.png

Beljebb haladva sok-sok asztal, kisebbek-nagyobbak, hétvégi estén kellemes zsivajjal. Van egy külön szoba – kényelmes, már-már fotelszerű – párnázott garnitúrával, itt nyugodtan elvonulhat az ember, ha inkább nyugalomra vágyik. Elfér itt nagyobb társaság, de akár egy kellemes kettesben töltött vacsorához is be lehet ülni a „VIP terem”-be.

A falakon belga sörök képei. Apropó falak: natúr fa és tégla burkolja sok helyen, igazi pub érzést keltve. díszítésként találunk itt mindent, retro tárgyakat, gyertyát, képeket.

Az étlap nem túl hosszú és azonnal előttünk van, mivel a tányér alá helyezendő „könyöklő”-n található.etlap.jpg

A sörlap – helyesebben inkább füzet – annál hosszabb, mindenféle belga sör megtalálható itt.

Csapon mindig fenn van a Hoegarden, a meggyes Bellevue, a Kwak és a Stella Artois.

A kiszolgálás kedves, vidám, beszélgetős, ugyanakkor gyorsnak semmiképp nem mondható. Ha csak be szeretnél gyorsan kapni valami finomat, akkor ez nem a Te helyed. Ha szeretnél sörözgetni és mellette falatozni, akkor viszont nem szabad kihagyni.

Az étlap rendszeresen változik, személyes kedvencem - a fehérborban párolt fekete kagyló – szerencsére mindig visszatér.

Az árak közepesek, 2500 forintért már jól lehet lakni. Minden étel frissen készül, ez okozza egyébként a kiszolgálás lassúságát.

Egy korsó csapolt belga sör – fajtától függően – 900-1000 forint körül mozog, ami túlárazottnak semmiképp nem mondható.

Legyél akár kettesben a pároddal, akár egy csajos beszélgetős estére vágysz, vagy épp a haverokkal mennétek el kwak.jpgsörözni, ha van időd, nem sietsz, akkor bátran ajánlom a helyet, hiszen kiváló belga sörök találkoznak itt finom ételekkel, megfizethető áron.

Szólj hozzá!
2018. március 03. 13:19 - Lukácsi Kriszti

Kisvakond a (bel)városban

Krtek, a csehu - egy kiváló cseh sörbár a Bazilikánál

ceger.jpgA 40-50-es korosztály igen meghatározó meséje volt a csehszlovák Kisvakond – azaz Krtek. Hatalmas nagy zsebes nadrágjával, járt sok helyen, de személyes kedvencem volt a Kisvakond a városban című rész.

Talán ezért, de inkább a hely varázsa és minősége miatt lett egyik kedvencem a Krtek sörbár.

A Krtek tegnap nyitott, a Bazilika mellett, a Sas utcában. E sorokat leírva beugrott Zdenek Miler másik kiváló meséje a Kisvakond és a sas.

Már a névadás is varázslatos, hiszen egy cseh sörbárról van szó. Krtek a csehu. Csehu, mert cseh-magyar, a prímet azonban a cseh rész viszi.

Belépve egy viszonylag kicsi, kellemes hangulatú étterembe érkezünk. Ha becsukta az ajtót, egészen azt gondolhatja a látogató, hogy Prága egyik éttermében van. Kellemes hangzavar, beszélgető emberek halk zsivaja tölti meg a termet. A sötétzöld falakat csehországi képek díszítik, többek között cseh sörüzemek képei. A hátsó sarokban ott figyel a névadó Kisvakond, a sok zsebes nadrágjában.kisvakond.jpg

sorok.jpgA pultnál 4 sörcsap várja a korsókat, rajtuk cseh kisüzemi sörfőzdék – Holba, Litovel, Cerna Hora – söreivel. Van itt mindenféle komlóból készült szomjoltó, a könnyed világostól, a kellemes vörös sörön át a kesernyés, de mégis citrusos APA-ig. A négyféle csapolt sör mellett ugyanis tele a hűtő, legalább 20 féle cseh sörrel, köztük az ínyencek minden igényét kielégítő Permonnal.

Aki szeretne valami belülről melegítő, töményebb italt is inni, annak sem kell csalódnia: mindenféle tradícionális slivok.jpgcseh aperitif megtalálható az itallapon, a Slivovica minden típusa, egészen a mézes Bohemian Honey-ig, mely kiválóan ötvözi a Slivovice és a hársméz ízeit, de van Becherovka is természetesen a kínálatban.

fustolt_csulok_variaciok_krtek_emenu900.jpgEnnyi finom ital mellé azonban finom étkek is dukálnak, és bizony ezekben sincs hiány. A szakács kiválóan készíti a tradícionális cseh ételeket, mint a sertéssült knédlivel, a csülök mindenféle variációját, de a sztrapacska sem hiányozhat az étlapról.

Ha valaki a cseh sörök mellé mégsem cseh ételekre vágyik, azok számára elérhető néhány féle pizza és egy-két magyar fogás is.

Mindezt mennyiért élvezheted? A Krtek – bár a Kisvakond nagy zsebes nadrágjában sok pénz elfér -, ebből a szempontból is kellemes meglepetést okozott, mivel a főételek 1650-2500 forint között mozognak, a cseh csapolt sörökből egy korsó 490-690 forint között érhető el.

Apropó sörök. Ha nem tudod eldönteni, hogy melyik sör lenne leginkább Neked való, akkor kérj egy „sörsor”-t, melyben 4*2 dl sör van, így utána már rendelheted a kedvencedet.fenrol.jpg

Ha szeretnél néhány korsó jó sör és finom falatok mellett egy jót beszélgetni, akkor ez a hely Neked való. Egy biztos, én vissza fogok térni és mindenkinek csak javasolni tudom a kipróbálását!

Szólj hozzá!
2018. március 03. 10:24 - Lukácsi Kriszti

Üdvözöllek kedves látogató!

logo2.pngSzia kedves látogató!

Üdvözöllek a Gasztrotours blogon. Ha szeretnél a gasztronómia világában virtuális utazásokon részt venni, akkor jó helyen vagy. Ha szeretnél segítséget kapni ahhoz, hogy hol tudsz finomakat enni, inni, hol milyen áron és milyen körülmények között, akkor szntén jó helyen vagy.

Mindezt azonban szigorúan szubjektív módon :-)

Ha szeretnéd, hogy megírjuk, hogy Te hol-mit tapasztaltál, akkor is kiváló helyen vagy :-)

Gyertek, kövessétek a blogot, figyeljétek a facebook oldalamat, egész biztos nem bánjátok meg!

Üdv:

Kriszti

Szólj hozzá!
A gasztronómiai utazások blogja